Hälsosam diet är en del av ett hälsosamt liv

För att kroppen och även knoppen ska må så bra som möjligt så är det bra att äta rätt och hälsosamt. Man behöver absolut inte leva på sallad för att vara nyttig, det gäller bara att kombinera maten så den blir hälsosam och att välja rätt råvaror.

Hur ska man äta för att vara hälsosam då?

Som skrivet ovan så behöver du inte leva på sallad för att vara hälsosam det som gäller är att välja bra mat, kyckling, fisk och skaldjur är en bra grund. Vill man ha pasta till så välj då istället fullkornspasta eller så kan man alltid tillsätta mer grönsaker eller kött och utesluta pastan helt om man vill det också. Man ska helst undvika rött kött och chark eller högst 500 gram i veckan.När man äter fisk och skaldjur så är det bra att variera mellan feta fiskar och magra, lax, makrill och sill är exempel på feta fiskar, magra fiskar är Alaska Pollock, abborre och kolja. När man tillagar maten så ska man använda sig av oljor och gärna inte smör eller margarin.Att undvika fika, godis, chips och läsk säger ju nästan själv då detta är en stor del av att kroppen inte mår bra. Att stoppa i sig en massa socker är inte bra för varken tänderna eller kroppen då sockret skadar levern då den inte kan bryta ner all fruktos som är i sockret. Du riskerar även att bli överviktig och att också få diabetes typ 2. Kroppen måste ha fetter men man måste välja bra fetter och nötter är jätte bra som snacks eller godis. Blir man sötsugen ta en frukt istället för kakor, då frukt också innehåller socker men även vitaminer, mineraler och fibrer och detta är ett naturligt socker som din kropp lättare kan bryta ner. Var försiktig så du inte äter för mycket ris eller andra risprodukter då detta innehåller en liten mängd arsenik och i för stora mängder för ofta kan detta leda till cancer i lungorna eller urinblåsan. I detta fall är vitt ris bättre än fullkornsris så det innehåller mer arsenik är vitt ris. Mejeriprodukter är något som alla använder sig av hemma, tänk då på att välja produkter som är osockrade och magrare.

äter regelbundet

När du äter ska du tänka på att inte äta för mycket och inte heller för lite, man kan ta hjälp av en tallriksmodell om man är osäker. Äta regelbundet med frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag, sen är det bra om man kan få i sig en frukt däremellan också. Blir man småsugen på något mellan måltiderna då kan man passa på att ta en frukt, eller om man kan förbereda lite grönsaksstavar och någon god dipp till. I samband med att man äter nyttigt så är det också bra att röra på sig och det är såklart bra för de som inte väljer att äta nyttigt. Ju mer socker och dåliga fetter du stoppar i dig och inte rör på dig dagligen ju mer ökar du i vikt och det medför en hel del följdsjukdomar eller åkommor.

Maja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen